Kralen
 

             
 

 

             
 

Kralen

 

Kralen kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. Alles wat je kunt rijgen is eigenlijk een kraal. Materialen zoals rubber, papier, knopen geven vaak verrassende resultaten. Bij rocailles ligt het accent vaak op de rijgsteek/rijgtechniek. Bij een handgemaakte glaskraal ligt het accent op de kraal en is het gebruik van een eenvoudige techniek vaak het mooist.

Hieronder vind je wat info over de bekendste materialen en soorten kralen

 

Rocailles
Kralen zijn er in heel veel soorten en maten. Om patronen te rijgen heb je kleine kraaltjes nodig, deze worden ook wel rocailles genoemd.  Voor de meeste mensen lijken alle kleine kraaltjes op elkaar maar er is ontzettend veel keus in grootte, vorm en kwaliteit. Hieronder vind je wat info over deze kleine kralen. Meer informatie hierover kun je vinden bij www.kralenwerk.nl

Grootte: 6/0, 8/0, 9/0, 11/0 en 15/0. Dit zijn de gangbare maten. Hoe kleiner het getal hoe groter de kraal. De 6/0 zijn de grootste kraaltjes, de 15/0 zijn de kleinste kraaltjes. De 11/0 en 15/0 zijn meestal niet gewoon in de winkel te koop maar o.a. bij Kralenwerk.

Vorm:  rond, driehoekig, cilinderkraaltjes, druppels, staafjes, blokjes.

Kwaliteit: De beste kralen zijn de Japanse Miyuki kralen.
Als je patronen gaat rijgen is het belangrijk dat je echt mooie kleine kraaltjes gebruikt, die regelmatig van vorm zijn en een naar verhouding groot gat hebben, zodat je er vaak door heen kunt rijgen. Je zult zien dat je sieraad er veel mooier uitziet.  

 

 

Lampwork

Handgemaakte glaskralen. Hier kun je prachtige kunstwerkjes vinden. Echte blikvangers. Heel mooi in zwevende kettingen. Handgemaakte glaskralen zijn er te vinden in allerlei vormen en maten

 

Halfedelstenen en edelstenen

Hier vind je ook de zgn. splitstenen. Dit zijn onregelmatig gevormde stukjes kraal. Erg mooi om te gebruiken in gehaakte kettingen met c-lon garen.

 

Cabochon

Een cabochon is een soort platte steen. Aan 1 kant plat en de andere kant iets bol. De vorm kan ovaal , rond en onregelmatig zijn. Een cabochon is meestal een half edelsteen maar kan ook van glas, klei of kunststof zijn. Je kunt de cabochon gebruiken door er kraaltjes omheen te rijgen.

 

Houten kralen

Houten kralen zijn ook in veel vormen en kleuren verkrijgbaar. Ze zijn heel licht en dus heel geschikt voor lange kettingen en b.v. een kralengordijn.

 

Cloisonné

Cloisonné is een van oorsprong oude Oosterse techniek, waarbij metalen draadjes op een ondergrond gelast worden. De vlakjes ertussen krijgen kleur met stukjes emaille. De kralen zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en maten : gewone kralen maar ook kruisjes, olifantjes, hartjes. De kralen zijn van binnen hol en dus heel licht. Heel erg geschikt dus om b.v. in lange kettingen te rijgen

 

Polymeerklei - fimo

Handgemaakte kralen. Fimo kralen zijn vrij eenvoudig zelf te maken, je hebt er niet veel materiaal voor nodig. Maar om echte mooie kralen te maken is een vak apart. Ook hier vind je weer echte kunstwerkjes.

 

Viltkralen

D.m.v. vilten kun je zelf kralen maken. Je kunt op 2 manieren vilten. Namelijk nat vilten, of vilten met een naald. De kralen zijn heerlijk zacht

 

 
             

1    1a   1b    2   2a    3    4    5    6

terug naar overzicht gereedschap en technieken