Rijgtips
 

     
  Als je patronen gaat rijgen is het handig om deze tips eens door te lezen. Als je nog nooit met c-lon geregen hebt dan is dat in het begin vaak even wennen. Je moet goed opletten dat je tijdens het rijgen niet in de draad steekt als je b.v. 2x door een kraaltje rijgt. Je kunt dit controleren  door de draad heen en weer te schuiven. Zorg dus voor goede kralen en goede naalden.

C-lon garen is heel sterk kralenrijggaren in veel kleuren verkrijgbaar. Het wordt vooral gebruikt voor patronen die "slap" vallen zoals netting. Het garen is heel geschikt om te rijgen met kleine kraaltjes. Voor grotere zwaardere kralen is het vaak minder geschikt. C-lon is verkrijgbaar in verschillende diktes
Meestal is dat dikte A of D. Dikte A is het dunst, dikte D is dikker. Bij mijn patronen gebruik ik altijd dikte D

 
  Rijgtips :  
 
 • Als je gaat rijgen, begin dan ongeveer in het midden van de ketting, laat een lang stuk draad uitsteken, rijg eerst de ene helft van de ketting en dan de andere helft, kijk of het lang genoeg is en ga dan pas de kalotjes en het slotje er aan zetten. Dit kan bij de meeste patronen. Zo hoef je niet met een heel lange draad te rijgen en voorkom je dat je tijdens het rijgen knoopjes moet maken omdat je een nieuwe draad aan moet hechten.
 
 
 • Heb je iets verkeerd geregen steek dan liever niet terug maar trek de draad met naald en al terug door het kraaltje. Je steekt anders makkelijk in de draad en dan ben je
  verder van huis.
 
 
 • Moet je toch een nieuwe draad aanhechten, zorg dan dat het knoopje zo dicht mogelijk bij de geregen kralen zit, steek de stukjes draad weg in het patroon.
  Kijk bij
  Gratis uitleg
 
 
 • Gebruik een zgn. stopkraal. Dit is een gewone willekeurige kraal, een kunststof parel is vaak prima. Rijg de kraal aan de draad en rijg nog eens door de kraal. Ga nu je patroon rijgen, de kralen blijven nu mooi vast zitten en gaan niet schuiven. De stopkraal haal je er later weer af.
 
 
 • Pak een stuk draad van 40 cm. Rijg een stukje van het patroon b.v. 10 cm, afhankelijk van het patroon. Je kunt nu zien hoeveel draad je gebruikt hebt en zo berekenen hoeveel draad je ongeveer voor een ketting nodig hebt.
 
 
 • Gooi stukjes draad van redelijke lengte niet weg. Die kun je goed gebruiken om oefenstukjes te maken.
 
 
 • Maak altijd een oefenstukje. Het is makkelijker om een patroon te leren met een niet
  zo lange draad.
 
 
 • Afwerken. Zo doe ik het meestal: zorg dat je minimaal 2 draden hebt. Rijg deze door het kalotje. Rijg 1 draad door een 15/0 kraaltje of een klein kraaltje dat in het kalotje past, maak knoopjes met de tweede draad, knip af en doe er een drupje lijm of blanke nagellak op, knijp het kalotje dicht. Kijk bij Gratis uitleg.
  Rijg je met nylondraad dan kun je ook met 1 draad rijgen. Rijg de draad door het kalotje, rijg de draad door een klein kraaltje dat in het kalotje past en maak knoopjes. Door even een naald in het lusje te steken kun je het knoopje dicht tegen het kalotje schuiven. (Op dezelfde manier als je een ketting met parels knoopt). Knip nu de draad niet af maar rijg terug door het kalotje en een paar kralen. Zorg dat alles goed vast zit, maak eventueel nog een knoopje en rijg door nog een paar kralen. Knip nu de draad dicht bij een kraaltje af, doe een drupje lijm op de knoopjes in het kalotje en knijp het kalotje dicht.
  Bij nylondraad gebruik ik liever geen knijpkralen omdat deze het draad kapot kunnen snijden.
 
 
 • Niet altijd is het gaatje in de kralen even groot. Soms ben je met een patroon bezig en opeens kan je naald niet door een kraaltje dat je al eerder geregen hebt. Uithalen is nooit leuk. Je kunt dan heel goed even een slappe rijgnaald gebruiken. Dit zijn heel dunne naalden gemaakt van draad  http://www.hekrasier.nl/benodigdheden1b-kralenrijgnaalden-verpakking.jpg
  Kijk hier voor info over deze naalden.
  Daarna kun je weer met je gewone naald verder rijgen.
  Soms kun je ook even met de platbektang je naald vastpakken en door de kraal trekken, maar je loopt dan natuurlijk het risico dat je naald breekt.